Αντικείμενο
& Στόχοι

Το «Κότινος» στοχεύει στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών στην καλλιέργεια ελιάς, μέσω αντιπροσωπευτικών πιλοτικών εφαρμογών.

Αυτό θα επιτευχθεί με την ανάλυση και την προσαρμογή μοντέλων και υπηρεσιών Ευφυούς Γεωργίας κατά την πρώτη καλλιεργητική περίοδο, καθώς και με την εφαρμογή αποτελεσματικών συμβουλών κατά τη διάρκεια της δεύτερης καλλιεργητικής περιόδου.

Καίριο ρόλο έχει η νέα ερευνητική υποδομή των τηλεμετρικών σταθμών και ο σταθμός επαυξημένης ακρίβειας που θα εγκατασταθούν στις περιοχές, με σκοπό την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων από την μείωση του κόστους αλλά και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγής.

Μεθοδολογία

Η μεθοδολογία βασίζεται στην πολυπαραγοντική εμπλοκή εταίρων διασφαλίζοντας τις αναγκαίες αλληλεπιδράσεις μεταξύ ερευνητών, επιχειρήσεων, παραγωγών κ.α., σχετικών με την καλλιέργεια ελιάς.

Η υλοποίηση του έργου ακολουθεί 3 ξεχωριστά βήματα:

Α) Προετοιμασία ανάλυση εδαφοκλιματικών ζωνών, της βέλτιστης χωροθέτησης του εξοπλισμού και την συλλογή απαιτήσεων

B) Εγκατάσταση του εξοπλισμού, συλλογή και ανάλυση ετερογενών δεδομένων, καθώς και προσαρμογή των μοντέλων και την ανάπτυξη του συστήματος έκδοσης συμβουλών ΕΓ.

Γ) Την εφαρμογή των υπηρεσιών ΕΓ, με την αναγκαία εκπαίδευση χρηστών και την ανατροφοδότηση για την βελτιστοποίηση των υπηρεσιών. Καθ’ όλη τη διάρκεια, θα γίνεται η αξιολόγηση, διάχυση & εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του έργου.

Συνοπτική Περιγραφή των εργασιών:

Ένα (1) πιλοτικό βρώσιμης ελιάς στην περιοχή της Χαλκιδικής (Ασθένεια: Κυκλοκόνιο) και άλλα δυο (2) πιλοτικά ελαιοποιήσιμης ελιάς στην Πελοπόννησο, Μεσσηνία και Ηλεία (Ασθένειες: Κυκλοκόνιο, Γλοιοσπόριο).

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι:

  • Μετρήσεις θα διενεργηθούν στο πεδίο (εδαφολογικές αναλύσεις) για την προσαρμογή και τροφοδοσία των επιστημονικών μοντέλων.
  • Δημιουργία θεματικών χαρτών για τον προσδιορισμό της χωροχρονικής παραλλακτικότητας του αγρού και την εκτίμηση των αναγκών της καλλιέργειας σε θρεπτικά συστατικά και άρδευση.
  • Χρήση σταθμού επαυξημένης ακρίβειας για την προσαρμογή μοντέλων πρόγνωσης καιρού.
  • Προσαρμογή μοντέλων άρδευσης, λίπανσης και φυτοπροστασίας από ετερογενής πηγές.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα

1. Παροχή υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας για την παραγωγή βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες της κάθε μονάδας (μικροκλιματικές συνθήκες, σύστημα άρδευσης και εδάφους).
2. Προσφορά των υπηρεσιών σε δίκτυο ~159 παραγωγών μελών των συμμετεχόντων συνεταιρισμών και δυνητικά σε ~409.000 ελαιοπαραγωγούς στην Ελλάδα.
3. Μείωση χρήσης λιπασμάτων κατά ~30%, φυτοφαρμάκων ~45%, νερού ~30% & κόστους παραγωγής κατά ~34%.
4. Μείωση της υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων στο τελικό προϊόν, βελτιώνοντας την ποιότητα και αυξάνοντας την αξία του, κατά ~10% επί της μέσης ακαθάριστης αξίας.
5. Αποφυγή περίσσειας λιπασμάτων στο έδαφος, μειώνοντας τον κίνδυνο απορροής τους στον υδροφόρο ορίζοντα.
6. Μείωση της έκπλυσης θρεπτικών συστατικών λόγω υπεράρδευσης, η οποία έχει τόσο οικονομικό αντίκτυπο όσο και περιβαλλοντικό.
7. Μείωση εμφάνισης ασθενειών, λόγω της βελτίωσης των επιπέδων υγρασίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο